Hoe worden Noren geslepen?

Om plezierig te kunnen schaatsen is het van belang dat het materiaal in orde is. Schaatsenrijders zijn over het algemeen zuinig en trots op hun materiaal. Zij beseffen dat goed onderhouden schaatsen de snelheid en de techniek alleen maar bevordert.

Een schaats heeft een ronding in zijn ijzer.

Dat wil zeggen dat als men de schaats recht op een vlak oppervlakte zet alleen het midden van het ijzer op de ondergrond rust. Wanneer de noren vaak met de hand worden geslepen kan dit de ronding beïnvloeden.

Het is daarom verstandig om af en toe de ronding weer in het ijzer te laten slijpen . Wij slijpen de Noren niet met de hand maar op een slijpmachine wij zullen daarom altijd de juiste ronding in u schaats slijpen.

Hoe vaak moet je je schaatsen slijpen?

Sommige schaatsers slijpen na ongeveer drie keer schaatsen en sommige na tien keer. Het slijpen kost dan ook minder tijd als ze niet super bot zijn. De scherpte van de ijzers kan men controleren door met de nagel over de afzethoeken te bewegen. Als er schraapsel van de nagel op het ijzer achterblijft, is het mes nog scherp genoeg. Indien op natuurijs wordt geschaatst zullen de schaatsen eerder bot worden door het klunen en het relatieve vieze ijs.

TIP !!
Droog de schoen en vooral de ijzers na het schaatsen altijd goed af.
Vergeet vooral niet de schroeven en de zolen. Zorg dus dat je altijd een droge doek meebrengt.

Hoeveel kost het slijpen van schaatsen?